Dag1 - Gabriel

Slottet Ritter

Efter sina tidigare äventyr har Gabriel stannat kvar på sina förfäders slott Ritter Tyskland, strax utanför München.
Där försöker han sätta sig in i sin nuvarande situation och vänja sig vid tanken på att han måste fullfölja familjens traditioner som Schattenjäger, skuggjägare, en person som bekämpar det onda även i sådana former som varulvar och vampyrer samt Voodoo och annan svartkonst.
Han försöker också skriva en ny roman med en ockult historia, som en uppföljning till hans tidigare succé med boken Voodoomorden, men det går mycket trögt. Till sin hjälp har han den blonda Gerde

Grace är kvar i Los Angeles och sköter om Gabriels bokhandel, St. George's Rare Books, som har ockulta böcker som specialitet.
Gabriel sitter och skriver på sitt manuskript i slottet när det knackar på dörren. Det är folk från byn som frågar om det är han är traktens Schattenjäger. Gabriel försöker dra sig undan men kan inte gärna neka eftersom Gerde övertalat honom att bära amuletten, som utvisar just detta, runt sin hals.
Mannen som tycks vara deras ledare, värdshusvärden Werher Huber, berättar att dottern till ett par av hans släktingar, makarna Huber, har blivit tagen av en varelse som Werner misstänker är en varulv, och Werner ber Gabriel om hjälp.
Efter mycket om och men åtar sig Gabriel fallet.

Makarna Hubers hus i Lochham

Spelet är uppdelat på sex dagar och du kommer att ibland ha rollen som Gabriel och ibland som Grace.

När spelet börjar har Gabriel just kommit till makarna Hubers hus för att se om han hittar några ledtrådar.
Gå fram och klicka på väskan. (1)

För vissa saker som du gör kommer du att få poäng.
Totalt är det möjligt att uppnå 679 poäng.
Här i guiden markeras den poäng du får, med en siffra inom parentes. Efter varje avsnitt redovisas även totalpoängen.


Klicka på något av föremålen för att ta alla tre, kniv, brev och plånbok. (1)
Klicka på den övre högra symbolen på den undre delen av skärmenför att ta fram inventariet.
Titta på allt i inventariet. (1)Läs det första brevet (1). Det är från familjeadvokaten Harald Übergrau som tydligen har kontor på Marienplatz 21 i München. Slottet och egendomarna har nu registrerats på Gabriel

Läs också brevet från Grace. (1)
Hon berättar att bokhandeln börjat att gå mycket bra och att din bok Voodomorden har kommit upp på bestsellerlistan.
Bankkontot har ökat och hon vill använda lite pengar för att snygga till i butiken. Gabriel får också nyheter om sin mormor och om sin gamle kompis detektiven Mosely.
Hon vet att Gabriel är en dålig brevskrivare men vill ändå att han ska skriva till henne om sina planer så att hon kan göra upp planer föregen del.
Det har inte dykt upp någonting som verkar ha samband med Gabriels nya funktion som Schattenjäger.


Klicka på exit-ikonen i nederdelen av skärmen för att kommas till andra delen av rummet.
Det är lika bra att ta itu med brevet till Grace innan det blir bortglömt. Plocka upp papperen på bordet så sätter Gabriel sig ner och skriver brevet. (1)

Plocka upp tidningen som ligger på bordet. (1)
Läs artikeln. (2) Två vargar har rymt från Zoo i Thalkirchen. Pölismästare Leber vid polisstationen vid Prinzregentenplatz har hand om utredningen men har ännu inga spår.
Plocka upp brevet som sitter på skåpet till vänster om dörren och läs det. (1) Det är från fru Huber. Hon skriver att bilnycklarna hänger under spegeln. Hon råder Gabriel att inte köra bil in till München utan att parkera bilen i Lochham och sedan ta T-banan därifrån.
Ta bilnycklarna. (1). Öppna sedan dörren så tar Gabriel på sig jackan och går ut.


Gå till höger så ser du ett vattentråg gjort av en urholkad stock. Klicka på den för att få den i närbild. Nedanför stocken till vänster är en lerpöl. Titta närmare på den så ser du avtrycket av en tass (1).


Gå förbi vattentråget in mot skogen. Alldeles vid dina fötter är en ljusare fläck. Titta på den så ser du en rödaktig hårtuss. (1) Plocka upp tussen (2).


Gå tillbaka till huset och gå in genom den högra dörren. Där är ett tvättställ och ovanför det en hylla med en påse cement. Ta den så blandar Gabriel till cementen och häller den i en hink. Din pekare ändras till en hink. (1)
Gå till vattentråget och häll cementen i tass-avtrycket för att göra en avgjutning. (5)


Medan avgjutningen stelnar går Gabriel tillbaka med hinken, häller ut cementen och gör ren hinken. Gå sedan tillbaka och plocka upp avgjutningen av tass-avtrycket. (1)
Nu är det dags att åka in till München och kolla upp vad du har hittat.
Klicka med bilnycklarna på billen så kör Gabriel därifrån.

Du får en karta över tunnelbanan i München. Platser du kan åka till är markerade med gult.
Välj Prinzregentenplats för att tala med kommissarie Leber om de förrymda vargarna.

Total poäng : 22


Prinzregentenplatz

Du kommer direkt in på polisstationen. Du får bara tala med en underordnad som är ganska oförskämd. (1). Kommissarien vill inte tala med dig. Han har alldeles för mycket att göra. Gå ut genom dörren så kommer du till kartan igen. Välj denna gången Thalkirchen där zoo ligger. Här bör de i alla fall veta något om vargarna.

Total poäng : 23

Thalkirchen

Titta på planschen till höger. Gabriels tyska är inte vad den borde vara så det enda han begriper är att det är Europeiska vargar med det latinska namnet: Canis Lupus Lupus. (1)
Klicka innanför staketet för att få se vargarna.
Klicka på vargen ett par gånger. Gabriel gör vad han kan för att locka till sig vargen men den är totalt ointresserad. (1)


Gå ur närbilden.
Nu kommer en djurskötare.
Tala med honom. Han talar lyckligtvis engelska.
Fråga om allt som går tills du inga samtalsämnen har kvar.
Han kan inte visa dig vargarna det är förbjudet. När du frågar om de försvunna vargarna får du veta att de försvann en natt. Chefen Klingman säger att grinden stod öppen, men thomas tror inte på det eftersom den är självstängande. En nattvakt fick i alla fall sparken. Du får också reda på att han har en walkie-talkie och att chefen brukar ge honom order via den. Du får också veta var chefen träffas. (4)


Gå till vänster så kommer du in på expeditionen och blir förd till chefen. Du berättar att du är amerikansk novellist som håller på med forskning till en ny bok. Han går med på att svara på några frågor och Gabriel passar på att sätta på sin bandspelare. Han vägrar att visa dig vargarna. Han gillar inte heller den amerikanska informaliteten utan vill helst kallas Herr Doktor Klingman. När du har gjort slut på alla samtalsämnen så gå därifrån. (4)
Gå till tunnelbanan och åk tillbaka till Hubers hus i Lochham.

Total poäng : 33


Lochham

Gabriel har kommit på en ide. Med hjälp av det samtal han bandat skulle han kunna förfalska ett meddelande från Klingman till Thomas.
Klicka på ikonen nederst till höger på skärmen för att ta fram bandspelaren. Klicka på bandet med Klingman och sedan på Ladda A.

Klicka sedan på ett tomt band och därefter på ladda B.
Nu ska du föra över ord från band A till band B genom att leta fram ordet i den övre delen av bilden (band A) och klicka på det. Ordet förs då över till den nedre delen av bilden (band B). Klicka på de gröna pilarna för att bläddra fram de olika orden.
Den nya texten ska vara: "Thomas? Herr doktor Klingman hete. Show our wolves to Hr. Knight.
Tryck på Transfer så får du höra hur texten låter. (10)
När du är nöjd så gå ur närbilen.
Ta bilen och kör till tunnelbanan.

Total poäng : 43


Thalkirchen

Far tillbaka till Thalkirchen.
Gå till kontoret. Klingman är inte där.
Titta på skrivbordet. Där står en walkie-talkie. Använd ditt förfalskade band på walkie-talkien. Gabriel skickar meddelandet till Thomas genom att spela upp bandet genom walkie-talkien. (5)
Undersök också Klingmans rock. Du hittar en lapp. (2)Ta den. I samma ögonblick kommer Klingman tillbaka och Gabriel skyndar sig ut ur rummet. Gå till hagen med vargarna.


Thomas är där och säger något förvånad att han fått order att visa dig vargarna.
Han försöker locka till sig honan som heter Marguerite och till slut kommer hon.
När du får henne i närbild så klicka på märket hon bär om halsen. (1)
Klicka sedan på Marguerite så klappar Gabriel henne och passar på att rycka av henne litet hår. (4)
Varghannen börjar bli irriterad så de får skynda sig ut ur hagen.
Gå till kartan och far till Lochham.
Total poäng : 55


Lochham

Titta i inventariet på lappen du hittade hos Klingman.
Vänd på den och titta på båda sidor. (2)
På baksidan står något men skriften är spegelvänd.


Använd lappen på spegeln så kan du läsa texten. (5)
Det är litet svårläst men man kan urskilja att det är en adress till Die Königliche Baierische Hofjagdloge på Dienerstrasse 54.
Gå till din bil och ta sedan tunnelbanan till Marienplatz.
Total poäng : 62


Marienplatz

Här är det liv och rörelse. Gabriel ser sig om. En musiker sitter och spelar bredvid en fontän. Gabriel beundrar också den stora Maria-statyn som har gett namn åt torget.
Nu gäller det emellertid att hitta fram till advokatkontoret på Marienplatz 21.
Gå över gatan till vänster.
Du ser en korvbutik. Titta runt litet på alla korvarna så får du en lektion i tyska också.Klicka sedan på porten till vänster om korvbutiken. På skylten ser du att advokatfirman ligger där. (1)
Gå in genom porten.
Advokatens sekreterare visar dig vägen.
Gabriel blir förvånad över att advokaten, Harald Übergrau, inte är äldre än han själv, han hade väntat sig en gammal stofil. Prata med Harald om allt. (5)
Gabriel undrar om det finns någon specialist som kan hjälpa honom med biologisk analys. Harald ringer upp en kund på Universitetet. Där finns en expert som du kan söka upp.
Harald översätter också texten på lappen som Gabriel hittat. Papperet är en jaktlicens och adressen på baksidan är till Den kungliga bayerska hovjaktlogen på Dienerstrasse 54.Gå ut från kontoret och gå åt höger så långt det går.
Efter fontänen kommer en ny gata. Gå in på den.
Av skylten ser du att det är Dienerstrasse.
Tvärs över gatan ser du en port. Klicka på den för att gå dit.
Det är ingången till posten.
Använd brevet från Gabriel till Grace på dörren så postar Gabriel brevet. (1).
Fortsätt sedan ett steg framåt på gatan.
På motsatta sidan är en bågformad port. Klicka på den för att gå dit.


Du har kommit rätt. Det är nummer 54. (1)
Gå in.
Där står en man i receptionen.
Det är Xavier. Tala med honom om allt. (1)
Det här är en privat klubb och man måste visa att man har fina anor för att få komma in. Gabriel säger att han är en Ritter arvtagare till slottet Ritter. Xavier tror inte på honom utan vill se bevis.


Gå tillbaka till Harald och fråga honom om arvspapperen. Han lovar att kopiera dem men det tar en stund och du måste återkomma senare för att hämta dem. (1)
Gå till tunnelbanan och far till Universitetet.

Total poäng: 72

Universitetet

Du kommer direkt in till din expert. Visa honom håret från Marguerite. Han analyserar det och kommer fram till att det är varghår.
Ge honom sedan håret från Lochham. Där blir det svårare. Han kan inte säga vad det är, det är varken varghår eller hundhår.
Ge honom till sist fotavtrycket.
Han kommer fram till att det är spår av en vargtass men att det är ett ovanligt stort djur, måste väga minst 70 kilo. Vanliga vargvikter är 35-40 kg. Gabriel frågar om det kan vara en hybrid och experten säger att det är möjligt men en hybrid av varg och vad då? Experten kan inte ge något svar. Gå mot utgången. Experten stoppar Gabriel och ger honom ett mottagningsbevis på de prov han lämnat. (7)
Lämna rummet så kommer du till kartan. Far till Marienplatz.

Total poäng: 79


Marienplatz

Nu har Harald dina papper klara. (1)
Gå till jaktklubben och gå in och tala med Xavier.
Han tror fortfarande inte på dig.
Visa honom papperen. (10)
(Du får vara litet kvick här annars blir du utkastad.)
Trots att han nu fått papperen är inte det hela klart. För att bli medlem måste du bli inviterad av en tidigare medlem. Det ser mörkt ut för Gabriel ha känner ju ingen av medlemmarna.
Då dyker hjälpen upp i form av klubbens ledare Baron von Glower. När han har tittat på dina papper inviterar han Gabriel som sin gäst trots att Xavier försöker protestera.
Gabriel följer med in i klubblokalen och blir presenterad för de andra gästerna.
Först för von Zell och sedan för Klingman som medger att de setts tidigare. Ingen av dem verkar särskilt förtjust.

Sen blir Gabriel vid bardisken erbjuden en öl och presenterad för tre andra herrar, Hennemann, von Aigner och Preiss .
Von Zell kommer fram till von Glower och ursäktar sig med att han har arbete och måste gå, strax efter kommer Klingman med samma ursäkt. Även Preiss går därifrån.
Gabriels ankomst har tydligen irriterat de övriga gästerna och von Glower ber om ursäkt på deras vägnar.
Gabriel finner det för gott att själv avlägsna sig och blir ombedd att återkomma en annan gång.

Total poäng: 90


Till föregående sidaTill nästa sida.

Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet
Gabriel Knight 2, The Beast within, från Sierra.
Bilderna är tagna från spelet.
Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.