Dag 5 - Gabriel

Perlach

Gabriel vaknat i säng hemma hos baron von Glower. Först vet han inte var är han är men så småningom kommer han ihåg händelserna från gårdagskvällen.
Gabriel följde med Friedrich hem efter händelserna på klubben och det blev en hel del vinprovning.
Gabriel var ganska packad när en skön dam, Detta, dök upp i dörröppningen.
Detta ägnade sig till att börja med helt åt Friedrich men som den goda värd han var sa han till henne att visa sina färdigheter för Gabriel i stället eftersom Gabriel tidigare sagt att han levt som en munk ett bra tag. När Detta så småningom lämnade Gabriel sov han gott och märkte inte att von Glower kom in i rummet och studerade hans amulett. Innan han gick därifrån lekte han ett tag med Gabriels lockar.
När Gabriel kommer ner i salongen finns ingen där, bara ett brev från von Glower att han har en del ärenden att uträtta men väntar sig att träffa Gabriel senare.
Gå ut ur rummet så kommer du till kartan. Res till Marienplatz.

Du måste nu hämta tapen din bandspelare som du placerade på klubben i går kväll.
Gå till jaktklubben och gå in i klubbrummet. Klicka först på fåtöljen och sedan på tidningen på bordet så sätter sig Gabriel ner och plockar förstulet fram bandspelaren ur tidningen. (2)
Nu gäller det bara att få reda på om det är något på bandet.


Gå till advokatbyrån.
Harald ger dig ett brev från Grace. (1)
Ge bandet till Harald så översätter han det. (5)
De talar om vargarna, Grossman, polisen och Gabriel. Harald börjar undra vad det är frågan om och Gabriel tar tillbaka bandet. Prat med Harald om de försvunna personerna. Det var inte så många på 60-talet men ökade sedan dramatiskt i början på 70-talet och har sedan hållit sig runt 15 personer per år. (2) Läs också brevet från Grace där hon berättar om sina funderingar om Ludvig II och om fru Smiths varning till Gabriel beträffande Svarta Vargen. (1)
Gå ner till tunnelbanan och åk till Prinzregentenplatz.


Tala med Leber. Han är inte benägen att berätta något som helst för Gabriel, och vägrar också att visa honom Grossmans anteckningar som polisen tagit hand om. (1)
Gabriel berättar att han kanske sitter inne med en del upplysningar och vill göra ett byte. Klicka med tapen på Leber, så spelar Gabriel upp den. (7)
Leber vill ta hand om tapen men Gabriel står fast vid att han vill se Grossmans journal. Leber skickar efter den och lämnar rummet. Gå fram till brevkorgen och ta journalen.


Gabriel tittar i journalen och hittar en sida med en adress till en av Grossmans kontakter som heter Dorn och bor i Buchenau. Gabriel river ur sidan och stoppar den på sig. (5)
Leber kommer tillbaka och säger att han tänker göra en razzia på jaktklubben. Det ligger inte i Gabriels intresse så när Leber frågar efter klubbens namn säger Gabriel att den heter Den Vänlige Vandringsmannen och ligger vid universitetet. När Gabriel reser sig för att gå ber Leber att få tapen. Gabriel ger honom den men ler i mjugg när han tänker på att han redan raderat bandet.
Gå ner till tunnelbanan och åk till Buchenau.


Knacka på den vänstra dörren. Dorn kommer ut men han vill inte tala med Gabriel. Det hjälper inte ens att Gabriel säger att han har hand om Grossmans affärer. Grossman är skyldig Dorn 14000 mark och tänker inte säga ett ord förrän han har fått sina pengar.
Gå ur bilden så kommer du till kartan. Åk till Marienplatz.


Gå in till Harald och prata med honom om pengarna. Harald skickar sin sekreterare till banken och hon kommer snart tillbaka med pengarna. Harald undrar vad Gabriel ska ha så mycket pengar till men Gabriel ger inga upplysningar. (2)
På vägen ut titta på korvståndet till höger. Damen talar säkert inte engelska men pengar brukar kunna tala så klicka på henne med plånboken så packar hon in en korv till Gabriel. Åk nu tillbaka till Buchenau.


Knacka på dörren igen. När Dorn öppnar så ge honom pengarna. (5)
Nu blir han genast mycket vänligare och ber dig stiga in. Han säger till och med var så god.
Han har tydligen en kennel för exotiska djur och det luktar därefter. Prata med honom om allt. Dorn tror att Gabriel är den kompanjon som Grassman talat om och Gabriel säger inte emot. Dorn skaffar fram exotiska djur åt Grossman som antingen säljer djuren levande till restauranger eller låter Dorn bereda skinnen och säljer dem. Grossman erbjuder sig att leverera vad Gabriel än vill ha och försöker locka honom med en gorilla. Gabriel frågar i vilken bur vargarna från Zoo förvarades och får veta att det var den längst bort till höger. (8)


Gå ut från bilden i underkanten så kommer du till resten av burarna.
Klicka på buren längst ner till höger.
Klicka sedan till höger nedanför grinden. Gabriel ser att det ligger något där men när han försöker att ta det så gör tigern ett utfall. (1)
Vilken tur att gabriel köpte en korv. Ge korven till tigern så håller han sig lugn. (5)
Ta det som ligger alldeles innanför grinden. (2) Det visar sig vara de båda försvunna vargarnas namnskyltar. Gabriel börjar nu förstå hur det kommer sig att jaktklubbens medlemmar har kunnat jaga exotiska djur vid sin jaktstuga. Grossman hade ju Aikens adress i sin bok. Det bör ha varit Aiken som var klubbens kontakt med Grossman. Hur pass inblandad är Klingman i den här härvan egentligen?
Nu är det dags att åka tillbaka till jaktklubben. Gå ut ur huset till kartan och åk till Marienplatz.
Gå till jaktklubben. Gabriel kommer precis i tid. Alla står samlade och väntar bara på honom.
Hela sällskapet ger sig iväg till jaktstugan. (5)

Total poäng: 433


Jaktstugan

Väl framme i jaktstugan säger von Glower till Hennemann att han måste dela rum med Preiss. Gabriel får ta rummet längst bort till vänster. Hennemann protesterar och Preiss ser litet spydig ut.
Gabriel går sista av alla upp på sitt rum.
Gå ur bilden nedtill så kommer du till fönstret.


Öppna fönstret och titta nedåt.
En list löper under fönstret. Klicka på den. Gabriel kommenterar att den är praktisk men kunde varit lite bredare. Lämna rummet.
Samtidigt lämnar von Zell sitt rum men ignorerar helt Gabriels glada tillrop.


Det kan ju vara intressant att se vad de andra har för sig och vem som bor var. Gå in i rummet till vänster i mitten. Det visar sig vara von Aikens rum.
Han ligger i badkaret med litet gott att äta och dricka men har inget emot att prata en stund. Fråga honom om allt.
På frågan om han varit huvudkontakt med Grossmann undrar von Aiken varifrån Gabriel har fått sina kunskaper men medger sedan att det var han som skötte de "skumma" affärerna. Han varnar dock Gabriel för att lägga sin näsa i blöt för mycket och för att göra sig osams med von Zell.
Någon vänskap till von Zell hyser dock inte Aiken utan skulle gärna se honom lämna klubben. Sina skulder till von Zell vill han inte diskutera men undrar var någonstans Gabriel lyckats få sina upplysningar. Att han har blivit von Glowers favorit är uppenbart och det är vad von Zell tycks ha svårast att tolerera.


På frågan om Svarta Vargen svarar han att inte har sett någon varg men väl hört dem många gånger och att det förekommer varg här i skogarna. Han varnar Gabriel för att gå ut nattetid. Sen tröttnar han på samtalet för att han börjar frysa och Gabriel lämnar honom. (5)
Fortsätt till det första rummet på vänster sida. Här har Gabriel inget att hämta. Klingman vill inte prata bara vila sig.

Gå ut och gå tvärs över korridoren in i von Glowers rum. Inte heller han är intresserad utan vill fortsätta med sitt arbete. Eftersom von Zell har gått ut återstår bara ett rum, det måste vara där Henneman och Preiss bor. Knacka på dörren. Det är ingen som svarar. De kanske är i undervåningen. Gå ner för trappan. Bara Hennemann tycks vara här. Han sitter som vanligt i baren och dricker.


Prata med Henneman om allt. Han vill inte dela rum med Preiss därför att han är skum. Han låser in sig i badrummet långa tider men han badar inte.
Litet märkligt tycker ha att det är att von Zell har introducerat Klingmann i klubben. Klingmann verkar knappt känna von Zell. (5)
Gabriel avslutar samtalet. Gå till det stora skåpet och öppna det. Ta den lilla lampan. (1)


Gå upp i övervåningen igen och knacka på Preiss dörr. Fortfarande inget svar. Känn på dörren den är olåst. Gå in i rummet. Dörren till badrummet är stängde så Preiss har väl låst in sig som Henneman sa.
Gabriel skulle vilja komma in i von Zells rum medan han är borta och det skulle vara lämpligt att göra från det här rummet som ju ligger på samma sida. Öppna skåpet. Ta repet som ligger där. (1)


Gå fram till fönstret och klicka med repet på den översta delen. Gabriel knyter fast repet i fönstret och hissar ner sig själv på listen som löper utanför. (5)
Von Zells rum ligger till vänster om Preiss rum.
Gå dit.


Klicka på fönstret för att krypa in i rummet.
Gå ur bilden till höger förbi badrummet.


På sängbordet ligger boken du tidigare hittade på Jaktklubben.
Öppna boken. Gabriel bläddrar fram sidan med lånebeloppen.
Det sticker ut något till höger i boken. Klicka på det.


Det är ett brev från Grossberg. Läs brevet. Han kräver 500000 mark av von Zell för att tiga med vad han vet om de försvunna vargarna. Gabriel inser att von Zell aldrig skulle ha gått med på det. (3)
Klicka på badrumsmattan. En bit av ett fotspår blir synligt. Klicka på det.


Nu får du se hela fotspåret. Klicka på det igen. Gabriel kommenterar att det tydligen något som har gått barfota i leran och i orangefärgad lera till på köpet. (3)
Nu har Gabriel fått reda på så mycket att det är tid att attackera Klingmann. Eftersom dörren till korridoren är låst måste Gabriel först ta sig tillbaka till Preiss rum.
Gå ut till vänster på bilden så kommer du till fönstret. Klicka på repet till vänster. Gabriel klättrar ur. Gå tillbaka till Preiss fönster och klicka sedan på fönstret. Gabriel klättrar in och stoppar undan repet.


Gå in till Klingmann och klicka på honom med vargarnas namnbrickor. Klingmann inser att han är avslöjad och erkänner allt. Han träffade von Zell på ett av sina föredrag och blev snärjd av hans trevliga sätt och inte att förneka av hans namn. Han trodde von Zell skulle ha vargarna för eget bruk och att de skulle få det bra så han lät von Zell och en annan person nattetid få föra bort vargarna. Som tack blev han invald i jaktklubben. Han ber Gabriel att inte förråda honom. (7)
Gå ner till undervåningen. Någon har tänt en brasa i spisen. Klicka på spisen för att få den i närbild. Ta tändstickorna till höger på spiselkransen. Gå sedan ut från huset.

Total poäng: 463

Utomhus

Gå till höger ut i skogen.
Till höger ser du en lerfläck. Titta närmare på den.


Du hittar ett tassavtryck och konstaterar att leran är orangefärgad precis som på fotavtrycket i badrummet. (2)
Gå en gång till höger och sedan två gånger nedåt så kommer du till ett buskage där du ser en ny lerfläck. Titta på den. Ytterligare ett liknande tassavtryck. (1)
Försök att komma igenom buskaget. Det går inte du måste ha något hjälpmedel.


Gå tillbaka till huset. Kanske det finns några verktyg i ladan. Gå till ladan och titta på väggen till höger. Där hänger en stor häcksax. Ta den. (1)
Gå tillbaka till buskaget och använd saxen för att komma igenom. (3)


Du kommer in i en grotta.
Där är en fruktansvärd stank. Kryp in genom den smala öppningen till vänster. (5)
Där är en öppning nedåt men där nere är det mycket mörkare och du har svårt att se något, känner bara den äckliga lukten.


Gå till inventariet och använd tändstickorna på den lilla lampan. Gabriel tänder lampan och lyser med den i hålet.
Där nere får han se något frukansvärt. Mitt bland halväta delar av människor sitter von Zell naken och ihopkrypen och äter på ett ben. Blodet dryper om munnen på honom. (10)


Gabriel rusar ut igen och kräks. Han känner att han behöver hjälp.
Gå tillbaka till huset och gå in till von Glower.
(Här blir du uppmanad att byta tillbaka till CD nummer 4 för en vidosekvens.)
Gabriel är fortfarande så äcklad och har svårt att förklara vad det är han sett. Friedrich följer med honom ut i skogen och ber Gabriel visa vad han funnit. Gabriel för honom till grottan och von Glower går in men kommer ut och säger att han ingenting sett. Gabriel vill tillkalla polis men det vill inte Friedrich vara med om. Han säger i stället att de båda tillsammans ska gå ut på natten och fånga in monstret. För det är väl därför Gabriel har sökt sig till jaktklubben. Gabriel som förstår att han är avslöjad får ge med sig. Friedrich vill ge honom ett gevär men Gabriel förlitar sig på sin amulett.
Båda gör sällskap ut i skogen. Utan att Gabriel märker det stoppar von Glower något i båda öronen och försvinner. Gabriel märker plötsligt att han är alldeles ensam och tar fram talismanen.
Gabriel måste själv spåra upp varulven. (10)
(Efter videosekvensen blir du uppmanad att åter sätta in CD nummer 5
Spara spelet så fort du får kontroll igen.
Gå uppåt och sedan fyra gånger till höger så kommer du tillbaka till huset. Ta nu ett steg till vänster in i skogen så ser du vargen.


Ta fram talismanen ur inventariet och använd den på vargen. (3)
Han skyggar tillbaka för amuletten och drar sig tillbaka nedåt. Följ efter vargen nedåt. Konfrontera honom igen genom att klicka på honom med amuletten. Denna gång drar han sig åt vänster. Följ efter honom och använd amuletten på honom en tredje gång. (10)
Den här gången ryggar han inte utan anfaller Gabriel och hugger honom i benet. Gabriel lyckas dock jaga bort honom en bit.


Nu kommer von Glower med en bössa och Gabriel säger åt honom att skjuta vargen. Friedrich tvekar och ger i stället bössan till Gabriel.
Använd bössan på vargen för att skjuta honom. (5)
Vargen dör men förvandlas då tillbaka till von Zell.
Gabriel är chockad och von Zell leder honom tillbaka till jaktstugan för att se till såret. Gabriel ser inte heller att Friedrich nu plockar ut öronskydden. Var han rädd för att få höra vargylet? Visst är han också en varulv trots sitt fina uppträdande? Han måste vara alfa-vargen. Det var därför han inte kunde döda von Zell då skulle han själv dött på samma sätt. Därför måste han låta Gabriel göra det. Men hur har det gått med Gabriel. Han måste också ha blivit en varulv nu när han blivit biten av en.

Total poäng: 513


Till föregående sidaTill nästa sida.

Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet
Gabriel Knight 2, The Beast within, från Sierra.
Bilderna är tagna från spelet.
Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.