Dag 6a - Grace

Gabriels dröm

Gabriel drömmer att han är på ett slott. Grace skulle genast känna igen det som Neuschwanstein. Ludvig II kliver ut ur sitt porträtt. Grace i 1800-talsklädsel komm4er in i rummet och Ludvig kysser henne. Men plötsligt är det Gabriel själv som kysser Grace. Ludvig pekar bortåt och vill att Gabriel ska följa med. Ludvig går till skåpet i arbetsrummet och tar fram tre dokumentrullar. Sedan går han och gömmer dem på olika platser i slottet. Grace skulle genast veta var. Den första rullen gömmer han i sovrummet längst ner vid panelen mellan dörrrna. Den andra rullen i grottan nere vid golvet. Den sista rullen gömmer han i musiksalen vid tavlorna av Engelhart. När han gömt tavlorna går han ut i hallen och tänker försvinna genom den lilla dörren till vänster men innan han hinner ut blir han arresterad och bortförd. Vid poststationen får Ludvig ett glas vatten av fru Vogel. I smyg ger han henne ett dokument och ber henne gömma det bredvid hans hjärta.
Gabriel vaknar till och vrider sig i plågor, giftet från varulvsbettet sprider sig i hans blod.
Han somnar till igen och ser nu Ludvig på väg att dränka sig själv i sjön. Hans läkare dr Gudden ligger död bredvid. Innan Ludvig dränker sig själv kastar han ut en medaljong i vattnet.  Mannen på medaljongen är grunden till hans olycka. Mannen är förvillande lik Friedrich von Glower.
Gabriel vaknar till igen men nu kommer Grace till honom, Hon har lyckats få Werner att tala om var Gabriel fanns någonstans. Grace tar hem Gabriel till Rittersberg.


Rittersberg.

För att ingenting ska kunna hända Gabriel får han vara i fängelset i Rittersberg och familjen Smith har lovat att se till honom. Grace har just kommit till honom. Hon ser en liten duva i fönstret och säger till Gabriel att han har fått besök.
Gå till sängen och klicka på Gabriel. Han är illa däran.
Under färden från München har Gabriel berättat hela sin dröm för Grace och Grace som varit på Neuschwanstein känner igen de platser han beskrivit. Hon har ju också sett en bild av urnan i Altötting där Ludvigs hjärta bevaras. Var det den sista tjänst han bett Elisabeth om?
Grace berättar att hon fått svar på sin förfrågan om namnet Ludvigs mystiske vän fick då han fick sin nya förläning. Det var von Glower. Hennes förfrågan om vem som använt sigillet av den svarta vargen på brevet från en släkting till von Ralick visade sig vara hans son. Von Ralink blev varulv gnom zigenerskans förbannelse. Drabbade detta också hans son. Enligt vad Grace läst om varulvar kunde de leva vidare i hundratals år och kunde endast dödas genem en skada på hjärtat eller genom kvävning. Gabriel har berättat om medaljongen han såg i sin dröm och att mannen liknade von Glower. Det måste betyda att Louis och von Glower är samma person. Det finns mycket att fundera på.
Grace grälar på Gabriel för att han hemlighållit sin adress. Grace kunde annars ha meddelat honom detta långt tidigare. (1)


Gå till posten och fråga efter brev. Det finns ett brev till Gabriel som Grace tar hand om. Titta på brevet. Det är från von Glower. Läs brevet. (3)
Friedrich förstår hur Gabriel känner det men säger att det blir bättre om ett par månader. Själv var han bara 12 år när han drabbades och under alla långa år hade han känt sig fruktansvärt ensam och alltid längtat efter en verklig vän. Det var ett skäl till att han startat jaktklubben. Den hade dock inte blivit vad han tänkt. Endast von Zell hade blivit initierad och det verkade först vara mycket bra. Men sedan gick någonting snett och alla försvinnandena startade. Han medger att han provocerade Gabriel till att döda von Zell. Denne hade spårat ut och måste elimineras. Däremot har Friedrich ingen önskan att skada Gabriel. Hade han velat det skulle han med lätthet kunnat ha dödat Gabriel vid jaktstugan när Gabriel var medvetslös i flera timmar. Han hoppas i stället på att, när Gabriel lugnat ner sig och accepterat sin situation, de ska kunna bli verkliga vänner och göra många roliga saker tillsammans. Gabriel tillhör ju släkten von Ritter som är känd för att ha övernaturliga krafter.

Vad ska Grace kunna göra för att rädda Gabriel från detta fruktansvärda öde. Bäst att först tala med fru Smith. Hon kanske kan ge ett gott råd.


Gå in på värdshuset. Fru Smith sitter vid det långa bordet. Tala med henne. När Grace visar brevet säger Fru Smith att Grace måste tala med Gabriel. Det är bara Gabriel själv som möjligen kan lösa förbannelsen men det kan endast ske genom att han förgör den som är ansvarig för hans tillstånd. Han blev visserligen biten av von Zell men denne hade i sin tur blivit initierad av von Glower så det är emot Friedrich som attacken måste sättas in. Han verkar ju så sympatisk suckar fru Smith men det finns ingen annan lösning.
På Graces fråga om Altötting berättar fru Smith att det är en populär ort på grund av den Svarta Madonnan. Folk kommer från alla håll och ber till henne och offrar gåvor och hon är känd för att höra deras böner. (3)
Grace beslutar sig för att åka dit men hon har fått för sig att duvan på något sätt skickats till Gabriel för att vara till hjälp så hon beslutar sig för att först fånga duvan. Men hon måste ha något att locka duvan med. Klicka på brödkorgen så ber Grace att få ta ett franska. (1)


Sen behövs något att förvara duvan i. Gå tillbaka till slottet och upp i Graces sovrum. Man har lagt fram nya lakan på sängen. Klicka på dem. Grace tar ett örngott. (1)
Gå ner till fängelset. Klicka med franskat på duvan. (1)
Grace smular sönder franskat och breder ut bitarna innanför gallret. Duvan hoppar in och börjar äta. Ta fram örngottet och klicka med det på duvan. (5)
Grace sveper in duvan. Grace tar duvan och sveper in henne i örngottet och stoppar in den innanför kappan. Gå sedan tillbaka upp till bilen och starta den. Det finns nu en ny ort att åka till, Altötting. Välj den.

Total poäng: 529


Altötting

Du kommer till kyrkan. Klicka på den för att få in i den yttre gången. På väggen hänger massor av brev och teckningar. Titta på dem


De är från tacksamma personer som blivet bönhörda och hjälpta.
Titta på skåpet bredvid teckningarna. Det är fullt av silversaker.
Klicka på skylten på rutan. (1)
Sakerna är gåvor från personer som vill be madonnan om något.
Grace kommenterar att de alla föreställer olika kroppsdelar. Hon säger också att de liknar hjärtat som Gerde givit till Wolfgang. Grace får en idé. Kanske hon kunde offra något till Madonnan och be för Gabriel.


Gå två steg till höger (eller vänster) så kommer du till en öppen dörr.
Gå in. Därinne står en präst och läser en bok. Klicka på honom. De har svårt att förstå varandra men prästen ger Grace ett bönekort.
Titta på den lilla korgen på bordet.


Där står små flaskor med vigvatten och det ligger några slantar bredvid så de är tydligen till salu. Ta fram plånboken och klicka med den på flaskorna så köper Grace en av dem. (2)
Gå ut från rummet och från kyrkan så kommer du till kartan. Nu är det dags att söka efter den försvunna operan så far till Neuschwanstein.
Total poäng: 532


Neuschwanstein

Gå in i sovrummet. Där står en vakt så du kan inte göra någonting. Du måste först lura bort vakten.
Gå in i det vänstra rummet.
En liten pojke är där med sin mamma. Han är litet vid av sig så han hoppar upp i en av stolarna. Det ser en vakt som tittar in men strax går sin väg igen. Mamman och pojken går också.


Så fort du är ensam ta vigvattensflaskan och klicka på stolen. (5)
Grace häller ut vattnet på stolen och ropar på vakten. Hon säger att det hände tydligen "en liten olycka". Vakten tror att pojke har kissat på stolen och försvinner för att ordna upp saken.
Gå kvickt ut i sovrummet. I drömmen gömde Ludvig rullen nedtill mellan dörrarna. Klicka där. Grace öppnar en lucka och hittar den första rullen. (5)


Gå tillandra delen av rummet och sedan i grottan. Om det är en vakt där måste du stanna kvar och vänta tills vakten tröttnar och går in i arbetsrummet.
Klicka då nere vid golvet alldeles till vänster om den knappt synliga dörren.
Grace öppnar en lucka och hittar den andra rullen. (5)
Nu fattas bara en.
Gå in i musiksalen. Där står också en vakt som du måste försöka bli av med. Nu kan duvan komma till pass. Gå till den andra ändan av rummet och fram till dörren. Klicka med duvan på dörröppningen.


Grace går ut ur rummet och plockar fram duvan och släpper den fri. Den flyger inte sin väg utan börjar i stället promenera på golvet. (5)
Vakten får syn på duvan och ger sig iväg för att jaga bort den.
Gå till andra sidan av musikrummet och klicka vid golvet under målningen mellan sofforna. Grace lyckas öppna en lucka och hittar den tredje och sista rullen. (5)
Men vad var det Ludvig lämnade till fru Vogel och vad var det han sa till henne i Gabriels dröm? "Lägg den vid mitt hjärta." På museet i Herrenchiemsee såg du ett foto av en urna där man lagt Ludvigs hjärta. Urnan förvaras i kyrkan i Altötting
Du måste bege dig dit men du måste ha en orsak. Du kan be för Gabriel. Men du måste också ha något passande att ge till Maria. Gerdes Silverhjärta skulle vara perfekt. Lämna Ludvigs slott och åk tillbaka till Gabriels.
Gå ner till kyrkan i Rittersberg.

Total poäng: 557

Rittersberg

Gå in och titta på silverhjärtat på Wolfgangs grav. Grace kommenterar att det liknar gåvorna i Altötting. (1) Gå sedan upp till slottet och tala med Gerde. Grace lovar att skaffa ett likadant hjärta till Wolfgang om hon får låna hjärtat för Gabriels skull. Gerde ger henne tillåtelse till att ta hjärtat. (1)
Gå ner till kyrkan igen och ta silverhjärtat. (1)
Gå tillbaka till slottet, ta bilen och åk till Altötting.

Total poäng: 560


Altötting

Gå in i kyrkan och gå ett steg till vänster så att du kommer till den öppna dörren. Gå in till prästen. Det är ingen idé att tala med honom så ge honom bara bönekortet. (3)
Prästen tar med sig Grace in i kyrkan och fram till altarringen. Där lägger han sig på knä.


Till höger är ett högt skåp. Där står några urnor. Klicka på en av dem. Grace säger att det kan vara där som Ludvigs hjärta ligger. Där bör fru Volgel ha lagt dokumentet. Det är svårt att komma åt urnan och hon kan inte bara börja rota där så alla ser.
Klicka på den lilla korgen till höger på altarringen så ser du att det är där man lägger gåvorna.
Klicka på altarringen så lägger sig Grace på knä bredvid prästen.
Klicka på den svarta madonnan. Ta sedan hjärtat och klicka med det på korgen. (3)


Grace lägger i hjärtat i korgen och ber för Gabriel. Då börjar en vind blåsa och ett ljus slocknar. Det ger Grace en idé. Om alla ljusen slocknade skulle hon kunna leta efter Ludvigs dokument.
Klicka på dörren som du ser till längst till höger på den högra bilden. (3)
Grace öppnar dörren och alla ljusen blåses ut och det blir mörkt. Klicka på stolen vid skåpet till vänster om dörren. Grace kliver upp på stolen. (2) Klicka på den vänstra urnan på den nedersta hyllan. Grace öppnar urnan och hittar ett dokument. Det måste vara det som Ludvig skänkte. (5)
Så fort Grace har hittat dokumentet far hon till Wagnermuseet och ger alla dokumenten till Georg. Han ska offentliggöra dem och se till att operan blir uppförd. Ludvig hade trott att han skulle bli löst från sin förbannelse om operan uppfördes. Nu kan ske den kan hjälpa Gabriel att bli löst från sin.

Total poäng: 576

Några månader senare - Teatern i Wittelsbach

Grace och Gabriel har studerat Ludvigs plan att använda Wagners opera för att kunna döda Svarta Vargen, alias Louis senare alias von Glower, och bli befriad från sin egen förbannelse.
Gabriel är fortfarande mycket illa däran och dessutom är det bara några timmar kvar tills han ånyo antar varg-gestalt. Grace har mycket att ordna innan deras plan kan sättas i verket.

Lobbyn

Grace står i lobbyn på Wittelsbacher Teatern.
Titta på affischen.
Den nyfunna operan ska ha premiär i kväll.
Georg och hans bror ska dirigera.


Gå fram till det lilla bordet och titta på det. Grace tar ett program.
Läs programmet så får du en beskrivning av handlingen i operan.
Engelhart älskar Hildegunde. Men hon är bortlovad till den elaka baronen. De ung tu försöker rymma men blir infångade. Hildegunde fängslas och Engelhart drabbas av Baronens förbannelse och blir en varulv, men en mycket snäll sådan som i stället för att ofreda befolkningen skyddar dem från en annan varulv som länge plågat trakten. Baronen kräver sin brud och Hildegunde måste lyda. Efter bröllopet har man en stor fest med gycklare. Engelhart gömmer sig bland dem förklädd till en gycklare men vid midnatt förvadlas han till en varulv. Hildegunde förklarar för folket att det är den snälla varulven och att de inte ska vara rädda. Engelhart kommer fram som varg och upphäver ett verkligt varg-yl. När baronen hör det förvandlas även han till en varulv, och alla förstår att det är baronen som är den elaka varulven som plågat dem. En strid på liv och död mellan de båda varulvarna utbryter. Engelhart segrar och baronen faller ner död, men Engelhart själv är dödligt sårad och kan inte räddas, och det blir ett riktigt traditionellt operaslut. (1)


Nu måste Grace se till Gabriel som har förts hit och placerats på kontoret.
Gå nedåt så kommer du till hallen. Där är flera dörrar. Den stora dubbeldörren leder till salongen. Dörren längst till vänster går ner till källaren och nästa dörr till den vänstra av de båda korridorer som ligger på vardera sidan av salongen. Gå till höger så kommer du till den högra korridoren. De tre dörrarna på vänstra väggen leder in i salongen. Gå in genom dörren längst bort.

Total poäng: 577


Kontoret

Du kommer in i kontoret. Gabriel ligger på en soffa och ser eländig ut.
Titta närmare på bordet. Ta papperet. Läs det. Det är en lista som Grace gjort upp över de saker hon måste göra här på teatern. (1)


Ta teaterkikaren som ligger på bordet. (1)
Titta sedan på anslagstavlan.
Ta platskartan. (1)
Innan du går ut så prata ett slag med Gabriel (1).
Han är eländig och kan inte vara till någon hjälp. Dessutom oroar han sig för vad som ska hända när han förvandlas. Grace lovar att försöka hitta någon plats där han är i säkerhet. Gabriel säger att han fryser och Grace lovar att försöka göra något åt det.
Total poäng: 581

Källaren

Det borde finnas någon värmecentral någonstans, Troligen nere i källaren. Gå ut i nedre hallen och gå ut genom dörren längst till vänster så kommer du ner i källaren.
Alla rummen i källaren ser ungefär likadana ut. Planlösningen ser du på den högra bilden. De 12 liknande rummen har betecknats med bokstäverna A - L. Så finns det ett rum med rekvisita och ett rum med en ugn. När du kommer ner i källaren från nedre hallen hamnar du i rum L.


Gå nedåt så kommer du till ugns-rummet.
Börja med att öppna luckan. (1)
Klicka sedan på kolet så skyfflar Grace in kol i ugnen.(1) (Rör inte kolen förrän du har öppnat luckan)
Klicka sedan på knapparna under ugnsluckan för att få dem i närbild..
Klicka först på Automat-knappen. (1)


Dra till sist spaken så att den kommer i läget Hoch. (3)
(Du måste går ur bilden med Exit-knappen till höger annars går spaken tillbaka till läget Låg.)
Nu tar det eld.
Grace stänger luckan och man kan se att elden verkligen tagit fart.


Gå ut till rum L.
Gå till vänster så långt det går och sedan uppåt så kommer du till rum E.
Gå in i skräprummet.


Grace inser att det här vore en bra plats att placera Gabriel. Men rummet måste i så fall gå att låsa. Det borde finnas en nyckel någonstans.
Gå till vänster till andra delen av rummet. Där finns ingen nyckel bara några koffertar och en skylt som det står Privat på. Klicka på skylten så tar Grace den och stoppar den på sig. (1)
Hon har en fenomenal förmåga att plocka på sig en massa saker under kläderna utan att det märks.


Men nu gäller det att få tag i en nyckel. Gå uppåt och sedan till höger så kommer du till rum B. Där finns ett skåp på norra långsidan. Öppna det.
Ta nyckeln. (1)

Gå tillbaka till skräprummet och lås dörren. (3)
Gå norrut till rum A och sedan till vänster ut till trappan.

Total poäng: 592

Bakom scenen

Du kommer till rummet bakom scenen. Titta på det tjocka hoprullade repet till vänster så att du får det i närbild. Alldeles till höger om reprullen hänger en bit av ett annat smalare rep. Titta först på det så kommenterar Grace. Ta sedan repet. (1)
Gå ut genom dörren till vänster så kommer du till en korridor. Gå nedåt till nedre hallen.
Total poäng: 593


Övre planet

Ta fram wagners skiss och titta på den. En av logerna är utmärkt med ett kryss. Klicka på den. (1) Grace kommenterar att det är den platsen som var avsedd för Svarta Vargen.
Ta fram platskartan och leta upp den loge som motsvarar krysset på Wagners skiss. Det är logen omedelbart över ingången till salongen. Klicka på den. Grace kallar den för Mittel-loge. (1)


Gå till vänster och sedan upp för trappan till övre hallen.
Klicka på dubbeldörrarna.
Grace går in i logen och ser sig omkring.


Hon tar fram platskartan och markerar logen på kartan (3).
Gå ut ur logen och gå sedan till höger. Gå in genom dörren längst bort till höger så kommer du in i ett rum med en strålkastare.
Titta ut till vänster genom det lilla fönstret så ser du mitten-logen..


Klicka på strålkastaren för att få den i närbild.
Klicka först på spaken till vänster för att sätta på strålkastaren.
Dra sedan i handtaget.
Du får nu en bild av salongen och kan styra ljuskäglan med musen.
Placera den så att hela logen blir upplyst. (5)
Gå ut från strålkastar-rummet och gå till övre hallen. Ta sedan trappan ner till Lobbyn

Total poäng 603


Salongen

När du kommer ner i lobbyn har vaktmästaren Paul kommit.
Ge honom din sittplatskarta.
Grace säger till honom att Kommissarie Leber och Baron von Glower med sällskap är VIP-gäster och sa placeras i den markerade logen. (3)
Gå in genom dubbeldörrarna till salongen.
Du får höra en dispyt mellan Georgs bror och skådespelaren som gör rollen av Engelhart. Han är missnöjd med att han inte har någon aria i sista akten före förvandlingen men dirigenten försöker förklara för hon att det är vitsen med det hela, ingen ska veta att han är bland skådespelarna. Sen går han för att få en bit mat men Georg stannar kvar.


Klicka på Georg för att prata med honom. Grace varnar honom för att det kan komma att hända något i publiken men att han inte ska bry sig om det utan bara fortsätta att spela. Georg försäkrar att ingenting i världen skulle kunna få honom att låta bli. Grace är nöjd med det. (1)
Klicka nu på ljusteknikerna som arbetar i vänstra övre hörnet. (1)
Nu blir Grace inte lika glad åt svaret. Hela planen bygger på det diagram Wagner har gjort med placeringen av kandelabrarna. Kandelabrarna måste ha exakt den storlek som anges och vara placerade på exakt samma sätt.
Grace får nu veta att ljuskronorna varken har den rätta storleken eller har placerats så som krävs. Hela den uppgjorda planen har gått om intet.


När Grace kommer ut i hallen säger Paul att han måste släppa in publiken.
Han lovar dock att vänta fem minuter så att Grace hinner få bort Gabriel från kontoret och ner i källaren innan publiken kommer.
Gå till kontoret och prata med Gabriel. (1)
Han vill fullfölja testet men Grace som vet att det inte är någon idé säger att det finns inte tid till det. Gabriel ger med sig och hon får ner honom till rummet i källaren. Hon lämnar honom där och går ut och låser dörren. Innan hon går därifrån talar hon om för Gabriel att planen misslyckats. Gabriel blir rasande och skriker och slår omkring sig och skyller på Grace.
Gå därifrån och tillbaka upp till nedre hallen.

Total poäng: 609


När Grace kommer upp i hallen igen har Paul släppt in publiken.
Gå till kontoret och klicka på klänningen så klär Grace om. (1)
Hon är precis klar då Leber knackar på dörren. Grace förvissar sig om att han är beväpnad. Leber undrar varför just han fått inbjudningen, det verkade mer vara passande för ordningspolisen men Grace fungerar att en av Lebers beundrare särskilt bett om kommissariens närvaro.
När Leber har gått, gå ut till lobbyn och uppför trappan till rummet med strålkastaren.
Använd kikaren på det lilla fönstret.

Du ser att det nu kommit folk i mittlogen. Klicka på mannen till vänster så får du se att det är von Glower med en dam i sällskap. Är det möjligen Ditte? (2)


Gå tillbaka till Mittlogen och klicka på dörren för att få en närbild. Använd repet på handtagen, Grace knyter fast repet så att dörrarna inte går att öppna, (2)
Klicka med privatskylten på dörren så ordnar Grace till repet så att det inte syns och hänger skylten ovanpå. (2)
Nu har Grace gjort allt vad hon kan i enlighet med den gamla planen. Hon ar stängt in von Glower tillsammans med Leber som är beväpnad. Om det ändå skulle lyckas att ljudet förstoras så att det förvandlar honom till en varulv får Leber klara upp situationen, Grace kan inte göra något mer.

Total poäng: 618Till föregående sidaTill nästa sida.

Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet
Gabriel Knight 2, The Beast within, från Sierra.
Bilderna är tagna från spelet.
Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.