Dag 2: 14.00 - 16.00

Kontroll: Gabriel Knight

Rennes -le -Château

Grace kommer in i rummet och berättar att gruppen funnit Pris James män mördade vid Djävulens Stol.
Gabriel bestämmer sig för att åka dit och Grace vill föl ja med men Gabriel tycker att hon gör mer nytta hemma.
När du får kontroll igen står du ute i korridoren.
Nu startar ett av de tuffaste avsnitten i spelet. Det är på tid och du måste vara mycket snabb om du ska hinna med allt.
Börja med att snabbt ta en titt in i ditt rum och se att Grace jobbar med datorn men tala inte med henne.


Skynda dig sedan ner i lobbon och bort till telefonerna. Du måste undvika att Jean ser dig för då börjar han prata och du förlorar tid. Håll dig utefter den andra väggen och sök ed kameran till du kommer till draperiet. Klicka för att gå in. Buchelli har börjat ett samtal i en av hytterna Ta fram bandspelaren och använd den på draperiet så bandar du samtalet. (7)
Så fort samtalet är slut måste du skynda dig ut och tala med Wilkes (2)


Så fort samtalet med Wilkes är slut skynda dig upp för trappan innan Buchelli kommer ut ur telefonhytten för då ropar Wilkes på honom och då måste du vänta tills de pratat färdigt. Gå till Madelines dörr nr 29. Ta fram glaset och lyssna. Hon talar med någon i telefon men hon talar franska så du förstår ingenting. (2)
Gå bort till Lady Howards dörr och lyssna.
Hon utgjuter sig över sin känslighet och du får bekräftelse på att hon är aktris. (2)


Titta sedan in i ditt eget rum. Grace har slutat arbeta med datorn och sitter och läser en bok. Hon märker inte ens att det är du som kommer.
Gå ner i lobbyn. Nu kan du prata med Jean om du har lyckats undvika det tidigare.
Han är helt tagen av nyheten om mordet. Fråga om gästerna. Alla är utlänningar utom Madeline och Jean vill inte uttala sig om deras "konstighet". 


Ta en titt på Wilkes och Buchelli. De sitter och dricker som vanligt. Lägg märke till färgen på deras glas. Det kan vara bra att ha om du inte lyckats få tag på deras fingeravtryck tidigare.
Nu är det dags att undersöka mordplatsen litet närmare, men ta först en tur upp till Tour Magdala och tala med Arnaud. (2)
Han ljuger, han vill inte tillstå att han träffat de döda männen tidigare.


Gå till cykelparkeringen och starta din Harley.
Nu har du fått en ny plats på kartan, Devil's Chair. Far dit.
Titta runt på platsen där du har stannat. Du ser ett par kraftiga hjulspår. (2)


Följ spåren till vänster så hittar du den olivfärgade bilen som du tidigare sett männen köra. (2)
Gå fram och titta på däcken.
Ta fram din anteckningsbok och rita av däckens mönster. (2)
Gå tillbaka till hjulspåren.
Plocka fram din teckning från inventariet och jämför med hjulspåren. Du konstaterar att de är identiska.


Gå sedan tvärs över vägen och följ vägvisaren uppåt.

Det finns ytterligare en skylt som berättar om platsen. Läs den.


Uppe på platån hittar du Mosely vid kropparna. Gå fram och tala med honom om allt som går. (2)
Titta sedan noga på kropparna och såren och använd idé-ikonen så mycket som möjligt.
Märkligt att det inte finns något blod och vem kan ha gjort detta, kidnapparna eller vampyrer. 


Gå till vänster och upp mot träden.
Där är en liten öppen plats.
Titta på marken, där finns tydliga blodspår.
För det är väl blod. Lukta på spåren så att du märker att det inte är vin i alla fall. (5)
Titta också på de underliga fördjupningarna till höger om blodfläcken.
Gå in i närbild och använd idé-ikonen flera gånger så får Gabriel två olika syner om hur morden kan ha gått till.
Gabriel att han förstår att det måste vara märken efter knän (2) och att kanske vampyrer är inblandade. (2)


När det inte finns mer att undersöka lämna platsen och gå ner mot parkeringen.
Där kommer Madeline som undrar vad ni gör där. Själv väntar hon på den franska polisen. Hon vill veta männens namn eftersom hon sett dig och Grace tillsammans med dem. Du säger att Grace fick lift med dem men vet inte vilka de är.
Du blir tvungen att ge Mosely lift hem. Han hade "råkat bli kvar" när Madeline körde hem de övriga.


Hotellet

Gå till hotellet och ring upp prins James. (5)
Berätta för honom om att hans män dödats. Han vill att du ska ta dig an fallet på nytt men han är fortfarande ovillig att svara när du pressar honom på fler upplysningar.
Gå upp till Grace för att berätta nyheten. Hon läser fortfarande sin bok och vill inte prata. Mosely då. Knacka på hos honom. Inte heller han vill prata med dig.


Larry Chesters hus

Du har ju fått tag i bilens avtryck. Kanske det skulle kunna vara idé att titta efter var det finns några spår efter bilen. Dessutom kanske du skulle kunna få Larry litet mer pratsam.
Gå till Cykelparkeringen och far till Larrys hus.
Jämför hjulspåren med den bild du ritat. Det är som du trodde, spår från den olikfärgade bilen.


Knacka på. Larry kommer och öppnar och släpper in dig (2).
Tala med honom om allt så länge du går både om männen och om handslaget. Till slut blir Larry arg och kör ut Gabriel. (6)


Gabriel går bort till det lilla fönstret.
Larry ringer tydligen till någon, men till vem? Sedan går han fram till väckarklockan och ställer in en väckningstid.
Du skulle gärna vilja titta närmare men nu kommer Larry ut och ta vägen mot fönstret så Gabriel blir tvungen att springa bakom stugan och gömma sig.


När du ser att Larry har gått sin väg så gå fram till fönstret igen. Det är ett litet hål i fönstret men du kan inte komma åt klockan med bara händerna. Du skulle behöva ett hjälpmedel.
Ta fram hängaren som du gått och burit på så länge.
Använd hängaren på hålet i rutan så lyckas Gabriel vända på klockan och trycka på alarmknappen och se att väckningstiden är kl. 2 mitt i natten. Undrar vad Larry tänker ha för sig då? (7)


Rennes-le-Château

Far tillbaka till Rennes och gå till hotellet ,
Precis när du kommer innanför dörren kolliderar Estelle med Emilio utanför dörren till matsalen. (2)
De pratar ett slag sedan lämnar Estelle hotellet.
Skynda dig ut efter henne.
Du ser henne fara iväg med mopeden. Klicka på henne.
Gabriel säger att han går och hämtar mopeden.


När kartan kommer upp välj Blanchefort.
Ställ dig ovh vänta på att Estelle ska komma förbi. Klicka på mopeden och följ efter. (2) henne.Hon hoppar av vid en helt ny plats. Stanna där du också.
Hennes moped är parkerad där.
Gå förbi mopeden och följ vägen bortåt.


När du kommer upp ser det ut som om vägen tar slut men fortsätt framåt och klicka på den mörka fläcken så kryper du igenom.
I gläntan står Estelle och läser på en karta.
Gå fram och tala med henne. Hon berättar gärna om lady howard och hur de blivit bekanta men hon vill inte tala om kartan eller skatten. (4)


Hotellet

När Gabriel kommer hemsitter Grace fortfarande och läser boken Den Heliga Graal men nu har Gabriel tröttnat så ha tar boken ifrån henne och säger till henne att berätta. I samma stund kommer Mosely in och sätter sig i soffan bredvid Grace.
Tala med Grace och använd alla samtalsämne.
Grace har läst boken noggrant och har skapat sig en teori om hur allt hänger ihop.
Boken binder ihop historien om den Heliga Graal med frimurare, tempelriddare och en annan hemlig sekt med avfällingar från Tempelorden, som kallade sig Sions Priorat.
Tempelordens teori är att Graalen är den kalk Jesus använde vid den första nattvarden och som sedan Josef vid korsfästelsen använde för att samla upp Jesu blod.
Sions Priorat ser i stället den Heliga Graal som en allegori för Maria Magdalenas livmoder och blodet som blodsbandet till Jesus det vill säga hans ättlingar.
De hävdar att Magdalena kom hit omedelbart efter korsfästelsen antingen gravid med eller medförande Jesus barn. Från dessa härstammade sedan den Merovingiska dynastin som härskade här i Languedoc, och alltså gjorde anspråk på att vara ättlingar till Jesus och genom honom till Kung David och hans son Salomo.
Detta ansågs så kätterskt att de förföljdes och dödades av den katolska kyrkan och fick gå under jorden. Sekten existerar fortarande och verkar ha anknytning till Rennes-le-Château.
Tempelriddarna i Skottland grundade Frimurarorden och även den existerar fortfarande och är alltså motståndare till Tempelriddarnas avfällingar, Sions priorat.

Grace för också fram tanken att eftersom prins James män var frimurare skulle Montreaux vinodlaren som hon träffat i dag kunna tillhöra Prioratet. Det var något underligt med hela hans slott.
Gabriel säger att han ska undersöka saken men undrar hur det hela kan hänga ihop med Saunières skatt.

Bokens teori är att Saunière hittade gamla dokument som han använde som utpressning mot katolska kyrkan eller kanske sålde till intresserade. Det finns många dynastier i Europa som säger sig härstamma från Merovingerna som till exempel den skotska dynastin Stewart och därmed finns också en länk till prins James.

Nu börjar saker och ting hänga ihop men Prins James är fortfarande förtegsam och det finns mycket kvar att undersöka. (10)

Nu har Mosely fått nog och går in till sig men lämnar kvar flaskan på bordet. Ta fram din utrustning och sök efter fingeravtryck på flaskan. Du hittar ett bra avtryck För över fingeravtrycket till en tape. (2)
Grace tycker att det underligt att Gabriel tar Moselys fingeravtryck, han är väl inte misstänkt. Gabriel förklarar att Moselys uppträdande är konstigt och att det inte skadar att vara förbredd. Eftersom det ännu inte finns någon fil upplagd på Mosely ber Grace Gabriel att lägga fingeravtrycket bredvid datorn.

Gå ner i lobbyn och tala med Jean, Be honom anteckna att du vill bli väckt klockan 02.00. (2)

Gå fram till sittgruppen i hörnet. Nu finns ingen där så nu kan du passa på att söka efter fingeravtryck på glasen. Ta fram utrustningen ochanvänd den på ett glas i taget.


Så fort du får fram ett avtryck så för över det på tape och stoppa in det i ett fack så att du får avtrycket i inventariet.
Om du tidigare har lyckats ta Buchellis fingetravtryck, märker du att det är hans avtryck på det ofärgade glaset och kan då enligt uteslutningsmetoden avgöra att avtrycket på det gröna glaset tillhör Wilkes. (2)


Gå upp på ditt rum och börja föra över alla data till Sidney,
Använd först Add data och skanna in Wilkes fingeravtryck. (1)
Länka det sedan till hans fil.(1)
Skanna in Buchellis tape. (1) Öppna filen och översätt Buchellis tape från italienska till engelska samt länka den till sist till Buchellis fil. (3)


Du har ju tänkt dig att söka upp Montreaux men vad ska du ange för själ. Kanske du kunde föreställa en journalist som vill fråga om hans vinodling. Men då behöver du ett nytt id-kort. Tur att du kan göra det med Sidney.

Väll Make-id och klicka på fotot av dig själv. Dra ner menyn Reporter och välj NY-Times.
Skriv sedan ut kortet. (2)
Gå in i inventariet och titta efter att kortet finns där. Stäng av datorn och lämna rummet.


Château de Serras

Sätt dig på din Harley och far till Château de serras som du nu fått på din karta.

Gå till stora ingången och knacka på.
Betjänten sägeratt det är stängt men när du talar om att di är en amerikansk reporter går han och hämtar greve Montreaux.


Tillsammans går ni alla tre till ladan där betjänten övertar rollen som bartender. (5)
Greven beställer fram en Merlot från 69 och bartendern häller upp.
Tala med greven om allt som går. Det blir mycket om vin men också grevens version om den Heliga Graal. För honom är den bilden av det eviga livet, alkemistens dröm om de vises sten.


Plötsligt får Montreaux telefon. Han påstår att det är hans fru som vill att han ska komma hem. (8)
Gabriel har inget annat att göta än att ta sin Harley och fara tillbaka till hotellet.


Hotellet

Grace har äntligen läst ut boken och frågar ut Gabriel om va han fått reda på och Gabriel berättar.
Samtidigt kommer Mosely och vill ha med sig Grace på middag. Grace har annat at göra så hon föreslår att Gabriel ska följa med Mosley i stället något som Gabriel genast nappar på.


I och med detta avslutas tidsblocket. Om du lyckats göra allt det som beskrivs i guiden bör du ha fått ihop 485 poäng.


Till föregående sida.Till nästa sida.
Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet
Gabriel Knight 3, Blood of the sacred - Blood of the damned, från Sierra.
Bilderna är tagna från spelet. Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.